top of page

Wat eten als je zwanger bent?


Welke voedinsstoffen best beperken of vermijden tijdens de zwangerschap?

Cafeïne: Deze stof komt voor in koffie, cola, thee en sommige energiedrankjes. De stof kan de kans verhogen op een miskraam of op een te laag geboortegwicht. Er wordt geadviseerd de inname van cafeïne te beperken tot maximaal 100 mg pr dag. Dat staat gelijk aan: 1 kopje koffie, 3 koppen thee, 2koppen thee en 2 glaasjes cola. Cafeïnevrije koffie of thee kun je naar hartelust drinken.

Rauwe eieren: Deze kunnen een bron van salmonellabacteriën zijn. In zelfgemaakte chocomousse en zelfgemaakt ijs zijn vaak rauwe eieren verwerkt.

(Half) Rauw vlees of rauwe vis: Hierin kan de toxoplasmoseparasiet voorkomen. Pas dus op met filet Américain, rosbief, tartaar van runds of vis of biefstuk die niet doorbakken is. Let ook op met verpakte gerookte of rauwe vis zoals gerookte zalm of makreel.

Rauwmelkse kazen: Hiermee worden zachte kazen bedoelt zoals Camembert en Brie. Ze kunnen worden gemaakt van ongepasteuriseerde rauwe melk en besmet zijn met de listeriabacterie. Op de verpakking van rauwmelkse kazen staat ' Au lait cru '. Zachte kazen van gepasteuriseerde melk kun je wel eten.

Lever en leverproducten: In lever zitte veel vitamine A en een te hoge dosis hiervan kan leiden tot aangeboren afwijkingen bij je kindje. Daarom is het beter om geen lever te eten tijdens je zwangerschap. In leverproducten zoals paté, smeerleverworst en leverkaas zit wat minder vitamine A. Beleg per dag maximaal 1 boterham met deze vleeswaren.

Alcohol: Dit is schadelijk voor je ongeboren kind. Het kan veel nadelige gevolgen hebben bijvoorbeeld: hersenproblemen. Drink daarom geen alcohol tijdens je zwangerschap. Heb je de gewoonte om aan het eind van de dag te ontspannen met een glas wijn? Er zijn genoeg gezondere alternatieven om te relaxen zonder alcohol. Neem bijvoorbeeld een lekker warm bad. Lees een mooi boek of ga een stuk wandelen.

Eet zoals de voedingsdriehoek ons voorschrijft.

Bijvoorbeeld: Start de dag met graanproducten in combinatie met vlees, vis of zuivel ( = eiwitten). Jij en je baby kunnen niet zonder eiwitten. Deze proteïnen helpen je om op krachten te blijven en geven je de baby de aminozuren die hij nodig heeft om te groeien. Eet ook voldoende groenten en fruit. Deze bevatten veel vitaminen, vezels en mineralen. Niet alleen fruit maar ook groenten zijn perfect om tussen de maaltijden door te eten als snackje. Als je groenten en vlees bakt, bak het dan in plantaardige olie. Dit is nog steeds beter dan dierlijke vetten.

Voorbeeld eetschema van W8CONTROL:

Ontbijt: bvb. 2 sneetjes bruin of meergranenbrood met confituur en wat smeerkaas of light kaas. Deze geven je de nodige vezels, eiwitten en trage suikers om de voormiddag door te komen. Je mag er gerust een kopje thee of koffie bij drinken en heb je nog honger, neem dan een stukje fruit.

Tussendoortje: Vul je energiereserves aan met een stuk vers fruit met veel vitamine C ( appelsien, pompelmoes,...)

Lunch: 2 of 3 sneetjes bruin brood met kaas of vlees leveren je de nodige eiwitten, ijzer en trage suikers. Een groentesoepje of wat rauwkost ( goed gewassen!) laten je boterhammen nog beter smaken en voorzien je van vitaminen, mineralen en extra vezels.

Tussendoortje: Met een yoghurt (0% vet) met fruit sla je 2 vliegen in 1 klap. Dit bevat calcium en vitamine C. Knabbel je graag wat tussendoor haal dan een notenmengeling in huis. Behalve Omega 3 vetzuren bevatten d emeeste noten vitamine B, calcium en ijzer.

Avondeten: Vul je ijzerrerve aan met een klein stukje vlees.( ongeveer 120 g is voldoende) of een vleesvervanger vb tofu, eieren of seitan. Kies voor een gerecht met veel groenten aangevuld met pasta, rijst of aardappelen. 3/4 groenten en 1/4 pasta is de ideale maatstaf.

Dessert: Kies voor een gezonde mengeling fruit of een magere kwark met een drupje honing of agavesiroop.

Bij vragen over je (over)gewicht, eetpatroon voor en na je zwangerschap, contacteer ons !

Voorbeeld voedingsdriehoek ( en elimineer dus in geval van zwangerschap de alcohol)

46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page