top of page

Zomerse drankjes, cocktails & receptjes met veel groenten en vitamientjes.


Wat smaakt er beter dan een frisse cocktail met dit weer??? Een zomer met hoge temperaturen vraagt ook om frisse, licht verteerbare & gezonde gerechtjes. Onderin kan je inspiratie vinden om makkelijk en snel een gezonde cocktail of een lichte maaltijd op je bord te toveren met seizoensgroenten. Heerlijk op je terras, aan het zwembad of tijdens een picknick. Of organiseer jij een brunch op aanstaande moederdag? Met deze receptjes ga je scoren!


GEMBER LIMOEN LIMONADE



INGREDIËNTEN


1 limoen

250 ml Bruiswater

2 schijfjes Gember of 1/2 zakje BOLERO gember poeder

Enkele verse muntblaadjes


BEREIDING


Snij de limoen doormidden. Snij een schijfje af.

Pers de twee limoen helften uit in een glas.

Voeg de gember en munt er aan toe.

Leng aan met bruiswater en roer goed.


Tip: heb je het liever zoeter dan kan je een beetje liquide zoetstof aan toevoegen.



VIRGIN MOJITO


INGREDIENTEN



Enkele blaadjes munt

Ijsblokjes/ crushed ice

250 ml Bruiswater

250 ml sprite zero


1/2 limoen in partjes



BEREIDING


Vul het glas met wat muntbladjes en met de partjes citroen.

Voeg een beetje vloeibaar zoetstof toe.

Plet deze in het glas.

Vul het glas met crushed ice.

Voeg half bruiswater en half sprite zero toe tot het glas.

Maak het af met een schijfje limoen en een takje munt.



gezonde dipsaus met komkommer en yoghurt

SNEL APERITIEFHAPJE


Snack groenten + komkommer dipsaus

Gesneden Wortel, koolrabi, komkommer, paprika, radijsjes, bloemkool, ..

Voor de dipsaus:

Ingrediënten: - Knoflook (geplet) 3 teentjes - Magere yoghurt 5 eetlepels - 1/2e komkommer geraspt - Azijn 1 cl - peper en zout - Olijfolie

Bereiding:

Plet de knoflook. Schil de komkommer en rasp deze. Bestrooi de knoflook met peper en zout. Meng olijfolie en mini scheutje azijn en giet deze bij de knoflook. Meng er voorzichtig de yoghurt door. Voeg als de laatste de komkommer bij de saus.


TIP: De dip past ook perfect bij gegrild vlees van de BBQ vb kipsatés.






GEROOSTERDE GROENTENSALADE MET GEROOKTE HAM




INGREDIENTEN

1 courgettes in plakjes

1 aubergine in plakjes 1 rode paprika in 8 gesneden

1 gele paparika in 8 gesneden 150g Gerookte ham (overtollig vet verwijderen) Geroosterde pijnboompitten


Enkele basilicumblaadjes Enkel muntblaadjes Sap van 1 limoen Olie Peper en zout




BEREIDING:


Grill de groenten 3 minuten langs elke kant in een grill pan of op de bbq. Behalve de aubergines , deze grill je op eeniets lagere temperatuur en wat langer aangezien deze een langere gaartijd hebben. Laat alles afkoelen en kruid ze al met peper en zout. Heb je wat provencaalse kruiden of tijm of rozemarijn in huis kan je hier altijd extra mee kruiden. Je kan deze gegrilde groentenmix eventueel aanvullen met schijfjes tomaat.


Rooster de pijnboompitjes kort in een pan zonder vetstof en laat deze afkoelen.


Dresseer alle ingrediënten op een bord en werk af met olijfolie ( of cooking spray met kruiden), beetje limoensap en de fijn gesneden munt en basilicum.



SALADE CAPRESE MET EEN GEROOKTE HAM


INGREDIËNTEN

1 bol mozzarella light 6 trostomaten

Handjevol rucolasalade of raketsalade 4 blaadjes basilicum 4-6 plakjes parmaham 2 theelelpels (truffel)olie


2 theelepels balsamico azijn Zout en peper


BEREIDING


Snijd de mozzarella en tomaten in plakjes en snijd de basilicum in reepjes

Scheur de ham in stukjes of reepjes.

Maak je bord op door plakjes tomaat en mozzarella af te wisselen, met daarom of tussen de ham. Garneer met basilicum en maak af met wat olijfolie, balsamico azijn, peper en zout.



CARPACCIO VAN GELE COURGETTE



INGREDIËNTEN

350g gele courgette Rasp + sap van een halve citroen 1,5 eetlepel goede olijfolijfolie 2 stengels dille 4 sprietjes bieslook 4 eetlepels granaatappelpitten Hüttenkäse ( cottage cheese)

Zout en peper




BEREIDING


Snijd de courgette in dunne plakken, plaats de plakjes in een grote schaal.

Snijd de bieslook fijn, pluk de harde steeltjes van de dille heel fijn. Leg de rest opzij voor af te werken.

Meng de gehakte dille samen met de olijfolie, citroensap, citroenrasp en een snuif zout en peper. Proef eventueel of er nog wat citroensap mist of voeg nog een beetje olie toe.


Sprenkel de dressing over de courgetteplakjes en wrijf ze voorzichtig in. Zorg dat er geen droge plakjes meer zijn. Laat dit 5 min marineren.


Verdeel de courgette plakjes over de borden, daksgewijs geeft een mooi effect.

Versier de gele courgette carpaccio met dotjes hüttenkäse en besprenkel met granaatappelpitjes. En werk af met wat gemalen peper en zout.



GEROOKTE KIP OF GEROOKTE VIS MET TOMATENSALADE EN CITROEN - BASICILICUM DRESSING (4 pers)




INGREDIËNTEN


500g cherrytomaten (gekleurd) 6 trostomaten 1 rode ui 2 el citroensap 1 teentje knoflook 15g basilicum 4 el olijfolie Peper en zout

1 gerookte kipfilet per persoon ( kant- en klaar te koop)

of 150 g gerookte vis ( zalm - forel- heilbot)

BEREIDING


Begin met het maken van de dressing. Mix 15g basilicum, met een teentje knoflook, 2 el citroensap en 4 el olijfolie glad in de keukenmachine. Breng op smaak met peper en zout.

Halveer de cherrytomaten. Snijd de trostomaten in partjes en in plakjes. Snijd de rode ui in halve ringen. Verdeel dit over een schaal. Verdeel dit over een schaal.

Verdeel de dressing over de tomatensalade en garneer met extra basilicum. Ook lekker met blokjes mozzarella light?



HEALTHY GRIEKSE SALADE:




INGREDIËNTEN


1 zak sla Mix ( krulsla, gewone sla, eikenbladsla, raketsla, bietblad, spinazie,...) Elke sla is geschikt.

Enkele radijsjes in plakjes gesneden

enkele gehalveerde kersttomaatjes

komkommer in schijfjes

enkele olijfjes ( op spa bewaarde best nemen) in plakjes gesneden

enkele zure augurkjes in plakjes gesneden

peper van de molen en zout

low calorie Caesar dressing of een lepeltje pesto

75 g fetakaas

verse kruiden naar keuze voorbeeld dragon past heerlijk bij fetakaas.


Meng alle ingrediënten behalve de feta in een diep bord, kruid goed af met peper en zout bij het aanmaken van de salade. Breng op smaak met de low calorie Caesar dressing of meng een lepeltje pesto onder het geheel. Verkruimel op het laaste de fetakaas over het geheel. Zo gebruik je relatief weinig vetten en heb je toch smaak van de feta over gans je gezonde salade.



GEZONDE FRUITIJSJES of LIMONADEIJSJES


INGREDIËNTEN


1 kopje verse of bevroren aardbeien

1 kopje verse of bevroren mango blokjes

2 kiwi’s

(1 klein lepeltje honing)


BEREIDING


Pureer de aardbeien en verdeel het mengsel over de ijsvormpjes, zorg dat 1/3 van elk vormpje gevuld is. Zet Nu 15 min in de vriezer.


Pureer de mango blokjes en giet boven op het aardbei mengsel. Nu moeten het vormpje voor 2/3 gevuld zijn. Zet nu 15 min in de vriezer.


Als je deze stappen herhaalt krijg je gezonde raketijsjes ;-) Laat deze finaal wel minstens 75 minuten in de vriezer opstijven..


Je kan de smaken ook individueel per ijsje maken als je dat liever hebt ( zoals op de foto). DAn moet het mengsel minstens 90 minuten in de vriezer


Als je graag roerijsjes maakt of Granizado kan dat ook. Je weet wel, die gekoelde tanks waarin gecrusht ijs rond draait in de barretjes aan zee, meestal in onrealistische kleuren, dat bedoelen we.


Je moet dan de bereiding in de vriezer elk half uurtje omroeren tot het in lekkere schilfers is omgezet. Zo verkrijg je letterlijk geschraapt ijs. Zorgt echt voor een heerlijke afkoeling.


Schil de kiwi’s en pureer deze. Desnoods een klein lepeltje honing toevoegen, voor het iets zoeter te maken. Giet dit als laatste in de ijsvormpjes en druk het stokje er nu in. Laat het minimaal 5 uren in de vriezer staan (of een hele nacht)



TIP: Je kan ook steeds waterijsjes maken van onze BOLERO limonades of van onze MP 3 Burner limonade. Verkrijgbaar in veel smaakjes en suikervrij!


Amlemaal snelle gezonde gerechtjes klaar in een mum van tijd. Geniet vooral nog van de zomer nu het nog kan. Maar ook van elkaar en van jouw gezonde kookkunsten. Maak het niet te moeilijk, de BBQ aansteken en geportioneerd vlees en groenten grillen of met rauwkost is altijd een heel goede keuze.


Cheers! Op de zomer....











278 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page