
BBQ TIME
De meeste mensen houden ervan om met een lekker zomers weertje de barbecue aan te slingeren! Voordat de barbecue aan staat heb je wellicht al een half stokbrood met saus weggewerkt en 4 heerlijke ijskoude biertjes weggeslurpt als limonade. Een gezellige barbecue kan dus ook snel oplopen tot een waar caloriefestijn!
Hoe houd je dan de balans tussen genieten en toch op je voeding letten? Wij gaan je hierbij helpen! Wij hebben een aantal tips & tricks op een rijtje gezet waardoor jij gewoon lekker kunt genieten van een heerlijke barbecue zonder dat je naar huis hoeft te rollen als een caloriebom!
BBQ maaltijd kan echt lekker en gezond ook, maar je moet gewoon bepaalde zaken in de gaten houden. Hoe beginnen we hieraan?
TIPS & TRICKS
REKENING HOUDEN
Mocht je in de avond een barbecue hebben gepland, dan kun je hier overdag rekening mee houden. Je kunt bijvoorbeeld je lunch vervangen door een eiwitrijk product uit onze winkel. Je kunt ook gedurende de dag meer volume creëren in je maaltijden met producten die relatief weinig calorieën bevatten. Dit kun je doen door bijvoorbeeld veel eiwitten en groenten te nemen, deze geven je namelijk sneller een verzadigd gevoel. Denk hierbij aan salades met veel groenten met als basis wat kip, tonijn, tofu of hüttenkäse. Zodra je overdag meer rekening houdt met je calorie inname, heb je in de avond veel meer ruimte in je keuzes. Dat geld niet alleen voor een BBQ maar eigenlijk voor bijvoorbeeld elk weekend.
SKIP HET BROOD
Nog voordat het vlees op de barbecue ligt, heb je al wat stokbrood met kruidenboter en/of aioli naar binnen gewerkt. Wij snappen als geen ander hoe lekker dat is. Wellicht bedenk je je als je weet dat een onschuldig stukje stokbrood met 10 gram kruidenboter al snel 120 kcal bevat! Al gauw zit je op zo’n 5 a 6 stukjes stokbrood te kauwen met je favoriete sauzen! Dit betekent dat je alweer 700 kcal verder bent.
KIES VOOR MAGER
Een hamburger bevat per 100 gram zo’n 250 kcal, waar 100 gram kip zo’n 110 kcal bevat. Daarnaast bevat 100 gram spareribs zo'n 277 kcal en een speklap zelfs 329 kcal! Dit verschil komt vooral door het lage vetgehalte van kip ten opzichte van de andere vleessoorten. Kies voor magere vlees en vissoorten zoals kip, biefstuk, witte vis, schaal en schelpdieren. Op deze manier krijg je een portie eiwitten binnen en houd je de hoeveelheid calorieën beperkt.
Wist je dat je mosselen ook op de BBQ kan klaarmaken? Heel eenvoudig, je doet de gewassen mosselen met je kruiden en groentjes gewoon in een enveloppe van zilverpapier (of in een pan met deksel) plooit die dicht en hop, 10 minuutjes erop en klaar!

EET ZOVEEL MOGELIJK GROENTEN
Door groenten toe te voegen aan het menu van de barbecue krijg je enerzijds vezels, vitaminen en mineralen binnen en anderzijds creëer je volume in je maaltijden. Je krijgt op deze manier veel voeding binnen en weinig kcal, wat zorgt voor een verzadiging met een lage calorie inname. Neem bij elk stukje vlees of vis een berg heerlijke groentes! Denk bijvoorbeeld aan groente-spiesen.Â
EET TOT JE VOOR 80% VOL ZIT
Deze regel is overal toepasbaar, ook bij een barbecue. Zodra je merkt dat je 80% vol zit, dan ben je klaar met eten. Als er nog van alles op je bord of op tafel staat dan bedek je dat met je servet zodat je niet in de verleiding komt om toch door te eten. Een andere manier om dit voor elkaar te krijgen is jezelf de volgende vraag te stellen: Is deze hap even lekker als de eerste hap? Als dat niet meer het geval is, dan is de kans groot dat je eet om te eten. Tijd om te stoppen dus.Â
LET OP DE SAUZEN
Sauzen op basis van vet of room leveren snel veel calorieën op. Denk hierbij aan (kruiden)boter, aioli of mayonaise. Natuurlijk is het heel lekker om een sausje te eten bij een stuk vlees van de barbecue. Mayonaise bevat bijvoorbeeld zo’n 750 kcal per 100 gram. Ketchup bevat bijvoorbeeld zo’n 100 kcal per 100 gram ( laar veel suiker!) en kruidenboter zo’n 650 kcal bevat per 100 gram. Natuurlijk kun je prima een portie met kruidenboter nemen, maar zoals bij veel calorierijke producten geldt: let op de portiegrootte om het aantal kcal beperkt te houden.
RABEKO SAUZEN
Wij zijn enorm fan van de sauzen van RABEKO. Deze bevatten geen of nauwelijks calorieën en je kan ze elke dag eten bij je maaltijden.Â
De nieuwe Garlic dressing en Truffle Mayonnaise zijn echt Super lekker!
DRANKJES!
Een biertje ‘hoort’ bij barbecueën en zo’n vriendelijk flesje bevat zo’n 130 kcal. Wanneer jij nog zo’n 700 kcal over hebt voor jouw dagtotaal en je drinkt drie à vier biertjes blijft er weinig van je calorie budget over om te eten. Het is in die zin zonde om je kcal te drinken. Denk vooral aan water of light frisdranken om de dorst te lessen. Zo blijft er meer over om te eten!
HET TOETJE!
Zit je net propvol, is er ook nog een toetje, waar jij uiteraard altijd wel ruimte voor hebt. Vaak levert dit meer kcal dan de rest van de voedingsmiddelen bij elkaar. Bedenk hierbij dus van tevoren wat je plan is en houd je hier aan. Als toetje kan vers fruit erg lekker zijn of gewoon een espresso of cappuccino. Een toetje kan echt al snel oplopen tot zo'n 200-700 calorieën!Â
Je kan altijd kiezen voor 1 van onze koekjes of puddings, of heb je ons PRO10 ice al geprobeerd? Dat is zeker de moeite waard om eens te proberen.
SAMENVATTING WAAR JE DIRECT KCAL KAN OP BESPAREN
6 stukjes stokbrood met saus → 700 kcal
4 glazen frisdrank → 420 kcal
6 flesjes bier → 870 kcal
6 glazen witte wijn → 650 kcal
6 glazen rode wijn → 672
100 gram mayonaise → 700 kcal
Ben en Jerry's 230ml → 630 kcal toetje
1 Magnum ijsje → 260 kcal
SKIPPEN OF DIPPEN
Nu je weet dat een barbecue ook een behoorlijk caloriefestijn kan zijn, kun je wellicht betere keuzes maken op je volgende barbecue!
Vervang het brood met je favoriete saus door bijvoorbeeld voorgesneden groenten te nemen. Dit scheelt je al zo’n 700 kcal!
Skip de frisdranken en kies eventueel voor light/zero frisdrank. Dit scheelt je zo'n 4 glazen 420 kcal!
Flesjes bier of andere alcoholische dranken moet je lekker van genieten maar drink met mate! Drink bijvoorbeeld 3 flesjes bier in plaats van 6 flesjes. 6 flesjes bier = 870 kcal 3 flesjes bier = 435 kcal
Skip de calorierijke sauzen en kies bewust voor de RABEKO sauzen zonder calorieën! Koop ze eventueel zelf en neem deze mee naar de barbecue! Grote kans dat je vrienden/familie deze sauzen net zo lekker vinden.. Dit scheelt je al snel zo'n 700 kcal aan sauzen!
Skip het toetje, waarschijnlijk heb je meer dan genoeg gegeten tijdens de barbecue Geen toetje nemen kan al snel 200-700 kcal schelen!
GENIET
Ik weet zeker dat jij net zo veel kunt genieten van de barbecue als je deze tips en tricks gaat toepassen. Vind voor je zelf een passende balans en kies bewust wat je wel en niet neemt. Genieten is voor iedereen anders! De één geniet intens van 6 spareribs, 4 hamburgers en halve pot mayonaise. Waar de andere weer ontzettend kan genieten van een heerlijke frisse salade met enorm veel groente en wat vlees en vis van de barbecue!
BALANS
Wat wij het allerbelangrijkste vinden is dat je niet onnodig gaat stressen in je nieuwe levensstijl. Een barbecue moet juist ontspannend en vooral gezellig zijn. Mocht je nu een keer wat meer genieten en wat meer gegeten hebben dan gepland? Helemaal prima! Zolang je er maar van genoten hebt. Pak hierna gewoon de draad weer op en geniet van je proces!
Onderin geven we nog wat tips die je kan gebruiken om je stukje vlees of vis op de BBQ te verrijken tot een lekkere gezonde maaltijd.

Enkele Heerlijke BBQ bijgerechtjes.
CAESAR SALADE 1 PERS (VANAF FASE 2)
50 gr yoghurt of Rabeko mayonaiseÂ
¼ teentje knoflook
halve citroen
10 gr parmezaanse kaas geraspt
8 gr ansjovisfilets 1-2 uit een potje (optioneel)Â
zwarte peper (naar smaak)
1 kl olijfolie
1 baby romaine sla
BEREIDING
Pureer de yoghurt of Rabeko mayonaise, knoflook, het sap van een halve citroen,Parmezaanse kaas, ansjovis, zwarte peper en eventueel olijfolie in een blender tot een egaal geheel. Was de baby romaine. Voeg de dressing toe en eventueel wat geraspte Parmezaanse kaas. Lekker met een stukje kip van de BBQ.

WITTE KOOL SALADE 1 PERS (VANAF FASE 1)
150 gr witte kool fijngesneden
1 el peterselie fijngehakt
1 el munt fijngehakt
1 el Rabeko mayonaise
1 zakje ship zoetstof
1 el noten fijngehakt
BEREIDING
Begin met de Rabeko mayonaise in een kom te doen, voeg daarna de peterselie,munt,noten en zakje ship toe. Voeg hierbij de witte kool toe. Hoe makkelijk en lekker kan het zijn!
GEPOFTE AUBERGINE 1 PERS (VANAF FASE 1)
1 aubergine
1 el olijfolie
zout en peper
1 el peterselie fijngehakt
1 geraspt teentje look

BEREIDING
Was de aubergine goed en snijd in de lengte, maar niet helemaal tot onderaan. Neem een aluminium schaaltje en leg hier de aubergine in, breng op smaak met olijfolie,peper en zout en de geraspte look. Laat liggen op de barbecue tot de aubergine beetgaar is.( +/- 30 min, kan ook in zilverpapier gerold worden)
REGENBOOGSPIESJE 8 STUKS (VANAF FASE 2)
2 gele paprika’s
1 courgette
1 aubergine
250 g cherrytomaten
2 el milde olijfolie
8 satéprikkers
BEREIDING
Snijd de paprika’s in stukken van ca. 2 cm. Halveer de courgette in de lengte en snijd in plakken van 1 cm dik. Snijd de aubergine de lengte in vieren en snijd in plakken van 1 cm dik. Halveer de cherrytomaten. Rijg de paprika, courgette, aubergine en tomaten aan de satéprikkers. Bestrijk de spiesjes met een bakkwastje met olie. Verhit de barbecue en grill de spiesjes.
NOODLESALADE 2 PERS (VANAF FASE 1)
1 zakje slim noodles
Rabeko teriyaki saus
200 gram champignons
200 gram sojascheuten
200 gram snijbonen
1 groene paprika
1 rode ui
Rabeko natural spray
BEREIDING
Snijd de champignons, groene paprika en rode ui in reepjes. Verwarm de pan met één spraytje Rabeko spray. Doe alles in de pan behalve de rode ui en bak de groenten, op het allerlaatst voeg je de sojascheuten toe. Kook ondertussen de snijbonen en voeg op het einde ook toe aan je groentepan. Doe de slim noodles in een vergiet en spoel af met kraanwater,laat deze even uitlekken. Als je groenten klaar zijn, schep je de slim noodles door de groenten en voeg je de Rabeko teriyaki saus toe. Werk af met de rode ui. Heerlijk met een stukje kip van de barbecue.
High Protein PASTASALADE 1 PERS (VANAF FASE 2)
Dieti meal fusili (in onze winkels verkrijgbaar)
100 gr cottage cheese
200 gram verse spinazie
1 grote tomaat
verse kruiden naar eigen smaak
1 rode ui
Rabeko natural spray
BEREIDING
Snipper de ui, snij de tomaat in stukjes en hak de verse kruiden. Voeg de verse kruiden toe aan de cottage cheese en meng goed. Zet een pan met water op, bereid de pasta volgens de bereidingswijze op de verpakking. Verwarm ondertussen een pan met één spraytje Rabeko spray. Fruit hierin de ui glazig en voeg de tomatenstukjes toe en bak gaar. Voeg dan de spinazie toe en laat slinken. Giet overtollig vocht uit de pan. Voeg daarna de cottage toe en roer door de groenten. Als laatste voeg je de pasta toe. Heerlijk met een stukje vis van de barbecue.

Comments