top of page

Iris blogt: waarheid of mythe over bepaalde voeding


Waarheid of mythe over eten? Dit moet je gewoon lezen!

Is kokosvet gezond? Maken superfoods ons super? Vallen we af van zoete aardappelfrietjes? Deze vragen krijgen we het laatste jaar wekelijks gesteld… Hier de verlossende antwoorden. 😉

Wie met voeding of gezondheid bezig is wordt dezer dagen overstelpt met gezonde tips om nog beter af te vallen, zich nog beter te voelen of nog beter te eten dan we al deden… Maar wat is hier nu echt van waar?

Vele gezondheidsgoeroes en websites verspreiden verkeerde informatie over voedingsmiddelen die dan meteen weer onderzocht en weerlegd worden. Daardoor ontstaat er veel onzekerheid onder de mensen en stellen ze hier in onze praktijk meer en meer vragen over… Vandaar dit blogbericht… Hier leg ik volgens ons de ‘echte’ waarheid uit over deze onzekerheden.

De meest gestelde vragen van afgelopen jaar…

Is Kokosolie of kokosvet nu echt gezonder dan plantaardige olie?

Het antwoord is….’nee’

In eerste instantie kan ik aannemen dat veel mensen daar volmondig ja op zouden antwoorden, tenslotte denken we dat alles wat van planten gemaakt wordt gezonde vetten bevat toch?

Helaas zijn er ook plantensoorten waar ‘slechte’ verzadigde vetten talrijk in aanwezig zijn en 2 zeer bekende voorbeelden van deze planten zijn kokosolie en palmolie.

Kokosolie bevat maar liefst 92% verzadigd vet, olijfolie maar 14%. Verzadigde vetzuren laten onze slechte cholesterol in het bloed stijgen. Daarom vergroot een teveel aan verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.

Ook wordt er beweerd dat kokosvet ons metabolisme zou boosten, helaas blijkt uit veeltallig onderzoek dit ook niet waar te zijn.

Gooi nu niet onmiddellijk alle kokosvetten die je in de keuken staan hebt weg maar beperk toch best het gebruik ervan. Een lekkere olijfolie heeft zijn gezonde eigenschappen tenslotte al bewezen en is zelfs cholesterol verlagend en goed voor ons hart 😉

Moeten we superfoods toevoegen aan ons ontbijt?

‘Ja hoor’ dat mag… Enkel is hun helende werking niet bewezen en wetenschappelijk onderbouwd, maar kwaad kunnen ze in ieder geval niet.

Superfood zijn bepaalde bessen, zaden of algen waarvan gezegd word dat ze een positief effect hebben op je gezondheid. Ze geven je energie en laten je beter in je vel voelen. Helaas is er nog geen wetgeving omtrent superfood en kan elk soort bes door een goede marketing verkocht worden als ‘superfood’.

Ook komen deze vaak van verre landen en reizen ze eerst de halve wereld rond voordat ze op ons bord belanden. Weet dat er veel voedingsstoffen verloren gaan in de tijd die zit tussen de oogst en het consumeren ervan.

Dus als je het mij vraagt vind ik vaak een lekker vers appeltje van de plaatselijke bioboer een véél betere superfood dan een gojibes uit het verre oosten. 😉

Is zoete aardappel gezonder dan een gewone aardappel?

Een zoete aardappel bevat bijna evenveel kcal, vetten en eiwitten dan een gewone aardappel. Dus in dat opzicht zijn ze aan elkaar gewaagd. Een zoete aardappel bevat zelfs minder kalium, magnesium en vitamine C het is enkel zijn glychemische index die hem beter maakt…

Glychemische index is een maatstaaf om te zien hoe snel koolhydraten door ons bloed opgenomen worden. Voedingsmiddelen met een hoge GI( glychemische Index) worden sneller opgenomen, voedingsmiddelen met een lage GI worden trager opgenomen. Voedingsmiddelen die trager opgenomen worden geven ons een langer verzadigend gevoel. Zoete aardappel heeft een GI van 35 wat vrij laag is, gewone aardappelen hebben een GI van 78 deze is dus hoog. Dus van zoete aardappel zou je minder moeten eten om hetzelfde verzadigde gevoel te hebben. In dat opzicht is hij dus beter, want hoe minder men eet hoe minder kcal we binnen krijgen.

Helaas is dat in de praktijk dikwijls niet het geval. Mensen eten evenveel zoete aardappel als gewone want meestal eten we met onze ogen en een portie is een portie, toch?

Dus mijn mening is: wissel een keertje af. Afwisseling is leuk, het geeft je andere smaken, andere kleuren en andere voedingsstoffen. En heel belangrijk! Let op je porties. 😉

Wil jij graag praten over gezonde voeding of meer professionele tips om af te slanken? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Ons wel opgeleid coaching team staat klaar om jou naar je gezonde levensstijl te begeleiden!


31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page