Voedingsvezels, wat zijn ze en hoe belangrijk zijn ze voor ons lichaam?

Onze diëtiste Anne legt het even kort en makkelijk uit.



Wat zijn ze?

Voedingsvezels, of kortweg vezels, is de verzamelnaam voor een groep koolhydraten die niet door de darmen verteerd worden. Verschillende

soorten voedingsmiddelen en producten bevatten verschillende soorten vezels. Die vezels hebben verschillende effecten op het lichaam en spelen een belangrijke rol voor onze gezondheid. Vezels zijn altijd van plantaardige oorsprong en zijn dus niet aanwezig in dierlijk voedsel.



Verschillende soorten vezels

Zoals hierboven beschreven bestaan er verschillende soorten vezels.

Elke soort heeft zijn eigen effect op onze gezondheid.


Dit zijn de verschillende soorten:

- Oplosbare vezels lossen op in water en hebben een positief effect op onze stofwisseling.

- Onoplosbare vezels bevorderen de werking van de darmen en stoelgang.

- Fermenteerbare vezels worden afgebroken door bacteriën in de darm en dragen bij aan het bevorderen van de stoelgang. ‘Fermenteerbare’ komt van het woord ‘fermentatie’ wat ‘afbreken’ betekent.