Lotte blogt: Hoe kan je makkelijk koolhydraten vervangen of koolhydraatarm gaan eten?


Wat zijn nu juist koolhydraten, makkelijk uitgelegd zonder al te veel wetenschappelijke benamingen ? :

Een koolhydraat wordt ook wel suiker genoemd maar in feite zijn koolhydraten behalve suikers ook zetmeel. Het lichaam zet de suikers die je inneemt om in glucose die als brandstof dient voor het lichaam. De glucose die ons lichaam uit deze suikers haalt helpt ons bij al onze dagelijkse functies zoals praten en bewegen. De glucose komt terecht in ons bloed en wordt bloedsuiker genoemd. Het laat onze bloedsuikerspiegel dan ook stijgen.

Heeft ons lichaam koolhydraten nodig?

Natuurlijk hebben wij koolhydraten nodig. Maar ook daar heb je verschil in je hebt slechte of goede koolhydraten. Goede koolhydraten zitten vol vezels die essentieel zijn voor jou lichaam. Ik noem even alle goede koolhydraten voor je op:

  • Broccoli

  • Paddenstoelen

  • Aubergine

  • Pinda's en andere noten

  • Komkommer

  • Paprika

  • Tomaat

  • Spinazie

  • Fruit

  • Linzen en erwten

  • Volkorenbrood

  • Volkorenpasta

Wat zijn dan nu juist de slechte koolhydraten?

In tegenstelling tot de suikers in goede koolhydraten hebben we die van slechte koolhydraten niet nodig. In goede koolhydraten zitten vezels die in slechte koolhydraten niet zitten, en deze zijn belangrijk omdat ze zorgen voor een goede spijsvertering. Slechte koolhydraten zijn onder andere:

  • Suiker en suikerrijke frisdranken

  • Honing

  • Maïs

  • Aardappelen

  • Frieten

  • Witte rijst

  • Wit brood