top of page

Lotte blogt: Wat is nu juist mijn eigen verbrandingsmetabolisme


Het metabolisme!

Ik hoor heel vaak mensen vragen stellen over het metabolisme, wat is het juist? Wat doet het met je lichaam? Kunnen we het zelf verbeteren? Of ben je met het geluk geboren? Hebben enkel slanke mensen die veel sporten een goed metabolisme? …

Allemaal vragen of zelfs vooroordelen die mensen hebben over het metabolisme!

Ik hoop met deze blog een beetje meer duidelijkheid te geven over wat het juist is, wat het doet met je lichaam en jullie vooral veel tips te geven!

Heel kort en gemakkelijk gezegd je metabolisme is je stofwisseling!

Het zijn biochemische processen die in je cellen zitten. Hierbij zet je lichaam de voedingstoffen die je opneemt om in energie. Dus een hoog metabolisme zorgt ervoor dat je makkelijker slank kan blijven of zelfs beter kan afslanken!

Het metabolisme doet ook veel meer dan je enkel slank houden. Het zorgt ook voor het warm houden van je lichaam, je bloedcirculatie, het herstellen van wondjes, het groeien van je haar en nagels. Kortom het gehele herstel van je lichaam.

Een sneller werkend metabolisme is dus mooi meegenomen. Je lichaam verbrandt meer calorieën per dag. En hoe leuk is het om te weten dat zelfs wanneer je in rust ’s avonds in de zetel zit of ’s nacht ligt te slapen je meer gaat verbranden?

Nu zijn er ook heel veel factoren die je metabolisme laten vertragen.

Na je 25ste daalt je metabolisme sowieso. Hier kan je jammer genoeg niets aan veranderen dit is ook een van de dingen die horen bij het ouder worden. Ook medicatie, een onregelmatige levensstijl, hormonen, weinig beweging, slaaptekort, ... Het zijn ook allemaal factoren die je metabolisme laten vertragen.

Maar hoe kan je nu juist jouw metabolsime verbeteren of beïnvloeden?

Met enkele gemakkelijke en kleine aanpassingen in je levensstijl kan je er al voor zorgen dat je metabolisme verbetert!

TIP 1: DRINK KOUD WATER

Mega eenvoudig maar drink eerst en vooral zeker 1,5 liter water per dag (puur water zonder bruis). Als je dan ook nog een gekoeld water kan drinken ben je super goed bezig om je metabolisme te boosten. Want het kost je lichaam heel veel energie om het water naar lichaamstemperatuur te brengen. Ook een leuke tip die dan weer heel goed is voor je organen is om ’s morgens op nuchter maag een groot glas water te drinken en vlak voor het slapen gaan. Dit is het eerste en het laatste wat door je lichaam stroomt waardoor je jou organen ‘proper’ houdt.

TIP 2: EET MEER EIWITTEN ( proteïnen)

Eiwitten geven niet enkel een verzadigd gevoel ze verhogen ook nog eens je metabolisme 15% tot 30% meer dan vetten of koolhydraten! Maar ook meer eiwitten eten zorgt ervoor dat je minder snakt naar zoetigheden waardoor je minder suiker binnenkrijgt.

TIP 3: DRINK THEE

Zoals gezegd verhoogt het drinken van water je metabolisme, maar ook met thee kun je je metabolisme verder versnellen. Zo blijkt uit onderzoek dat groene thee en en oolong thee je metabolisme met 4 tot 5% kunnen versnellen.

Ook nog eens mooi meegenomen bij drinken van deze thee is dat het helpt bij extra vetverbranding!

TIP 4: PIKANT ETEN

Uit onderzoek blijkt ook dat rode pepers eten je metabolisme versnelt. Rode pepers bevatten een stof die capsaicin wordt genoemd. Dit is de stof die pepers heet maakt. Ook leuk om te weten is dat rode pepers heel veel vitamines zoals vitamine c, kalium, magnesium en ijzer bevatten.

TIP 5: JODIUM

Jodium zit in producten van de zee zoals vis en zeewier. Het is zo dat jodium een mineraal is dat zorgt voor een goed functionerende schildklier.

De schildklierhormonen hebben onder andere invloed op je stofwisseling. Kortom, regelmatig zeewier eten kan leiden tot een sneller metabolisme.

TIP 6: KRACHTTRAINING

Uiteindelijk is elke extra beweging goed voor jou. Maar het is wel zo dat mensen met meer spiermassa meer verbranden dan mensen met een lage spiermassa. Mannen hebben van nature al meer spiermassa dus voor vrouwen is het ook belangrijk om niet enkel cardio te doen maar ook zeker aan krachttraining te doen. Spieren hebben namelijk constant energie nodig, ook in de ruststand. Wanneer je meer spiermassa opbouwt, zal je lichaam steeds meer energie nodig hebben. Daardoor zal je stofwisseling gaan versnellen.

TIP 7: SLAAP VOLOENDE

Een goede nachtrust is super belangrijk! Bij te weinig slaap wordt de manier waarop het lichaam koolhydraten verbrandt aangetast hierdoor ga je het 'goesting' hormoon ghreline aanmaken. Dit zorgt voor meer zin in suikers en koolhydraten en een minder snelle stofwisseling.

TIP 8: DOUCHE

Mijn persoonlijke favoriet! Je douche afsluiten met 30 seconde koud water! Dit is super goed voor je bloedsomloop maar het boost ook je metabolisme omdat je lichaam schrikt en dan even heel hard moet werken om je lichaam terug op juiste temperatuur te krijgen. Nu moet ik wel zeggen dat dit veel aangenamer is in de zomer dan in de winter ;-).

Ik hoop dat jullie nu heel wat meer weten over het mythische metabolisme en dat jullie met deze tips aan de slag gaan! Verwacht nu geen wonderen, alles heeft tijd nodig, ook dit! En zoals je weet, je lichaam heeft altijd aandacht nodig, nooit voor een paar dagen of weken.


42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page