top of page

Lies blogt: Hoe kan je jouw conditie op een eenvoudige manier verbeteren?


Op vraag van onze klanten: hoe kan je jouw conditie verbeteren en hoe blijf je gemotiveerd?

Hier start je al best met het kiezen van de juiste sport. Hiermee bedoel ik dus een sport die binnen jouw interesses ligt. Je stelt jezelf de vraag: "Wat vind ik nu net leuk? En welk doel wil ik bereiken?". Vooral dat laatste is hier belangrijk. Het is van belang om te weten welk doel je voor ogen hebt. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een sport om te kunnen afvallen, wil je gezonder worden of wil je net meer spieren krijgen? Door een doel te stellen ga je ook gemotiveerd blijven en kan je resultaatgericht gaan werken.

Mijn mening is om best met "the easy way" te beginnen en je in te schrijven in een sportschool. Hier heb je een waaier aan variatie waar je op die manier je interesse kan opzoeken. Je kan hier dan gebruik maken van fitnesstoestellen (hardlopen, fietsen, krachtoefeningen,..) of eventueel als jouw fitness dit aanbiedt, deel te nemen aan bepaalde groepslessen. Zo kan je beetje bij beetje gaan verkennen wat je als sport leuk vindt om te doen.

Zit je niet graag in een sportschool? En ga je liever in de buitenlucht een sport beoefenen? Natuurlijk is dat ook geen probleem. De sportwereld is al zo ver gevorderd dat er genoeg andere mogelijkheden zijn! Of je houdt het low profile: koop een paar loopschoenen en stippel je eigen looproute uit, dit kost zelfs helemaal niets :-)

Na die stap te hebben gezet, kan je van start gaan. Ik geef jullie om te beginnen graag al wat tips mee (want geloof het of niet: zelfs echte fanatieke sporters moeten deze van tijd tot tijd nog steeds hanteren):

1. Breng structuur:

Structuur is erg belangrijk om gemotiveerd te blijven. Probeer dus op hetzelfde tijdstip te gaan sporten en maak er een gewoonte van. Dit kost veel minder energie en je zal daardoor ook minder snel opgeven. Hoe kan je dit bijvoorbeeld doen? Doe dit door rechtstreeks na het werk gaan sporten en niet eerst thuis de zetel op te zoeken. Je zal merken dat dit al veel makkelijker gaat!

2. Zoek een sportpartner:

Voor sommige mensen is het een deugd om een sportpartner aan hun zij te hebben. Je kan elkaar dan samen motiveren en ervoor zorgen dat je sporten leuk gaat vinden. Toch kan dit tegelijkertijd ook een valkuil vormen. Als je sportpartner een keer niet gaat, is de verleiding groter om zelf ook niet te gaan. Probeer dit dan te vermijden door je eigen doel voor ogen te houden en toch te gaan, ook al gaat je sportpartner niet! Je zal merken dat je een beter gevoel krijgt en je zal het zo beter kunnen volhouden.

3. Breng variatie in je oefeningen of trainingsritmes:

Door telkens opnieuw dezelfde oefeningen uit te voeren, zal dit sneller vervelen. Probeer hier variatie in te zoeken en stippel elke dag een ander schema uit. Indien je fitness hebt gekozen als sport is het zelfs zo dat je bijna verplicht bent om een gevarieerd schema te gebruiken. Hierdoor ga je meer groeien en blijven ontwikkelen. Dit zorgt dan voor meer resultaat en zo blijf je alleen maar gemotiveerd. Je zal het sporten alleen maar leuker vinden net omdat je resultaat boekt! Probeer dit best eerst met een basisschema (3 dagen/week) en bouw dan stilletjes aan op. Indien je een andere sport doet (bijvoorbeeld voetbal), varieer dan ook en doe niet altijd dezelfde training. Indien je loopt neem dan bijvoorbeeld eens een steile route, doe eens intervaltrainingen i.p.v. duurtochten, ga eens in het los zand/bos lopen i.p.v. langs de weg, etc...

4. Gebruik muziek tijdens je workout:

Ik weet niet hoe dit bij jullie zit, maar muziek is toch een vast onderdeel van mijn trainingsroutine. Het is effectief en het zorgt ervoor dat je hierin motivatie kan zoeken. Je bent even van de wereld afgesloten en je kan jezelf beter focussen op je training. Het beste zorg je dan ook wel voor jouw favoriete muziek en natuurlijk doe je dit enkel als je alleen gaat trainen. Indien je met een sportpartner gaat, probeer elkaar dan gewoon verbaal te motiveren of te steunen.

5. Wees geduldig:

Helaas is het niet mogelijk om je lichaam op korte tijd helemaal te transformeren. Hier is tijd voor nodig. Raak dus niet te snel ontmoedigd en wees steeds realistisch. Werk daarom steeds naar je opgestelde doel en geef je lichaam hier de tijd voor. Indien je toch sneller resultaat wil zien, kan je dit in combinatie doen met gezonde voeding of E-fit, een elektro-fitness die je bij W8CONTROL gratis kan komen uittesten! Een nieuwe workout van 20 min met snel resultaat.

6. Je conditie verbeteren:

Vaak is het moeilijk om aan een sport te beginnen als je conditie beneden peil is. Dit kan je oplossen door eerst rustig op te bouwen. Er zijn ook verschillende apps die je hierbij ondersteunen: bijvoorbeeld Start 2 Run. Maar je kan het zelf ook eenvoudig bedenken, doe het gewoon stap voor stap als je van 0 moet starten. Bijvoorbeeld:

  • Week 1 wandelen op een loopband met helling (10 min)

  • Week 2: wandelen op een loopband met helling (15 min)

  • Week 3: wandelen op een loopband met helling (15 min) + crosstrainer (15 min)

  • Week 4: wandelen op een loopband met helling (20 min) + crosstrainer (20 min)

80 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page