Lies blogt: wat doet E-fit nu precies?


Sinds februari 2018 beschikken wij bij W8control over een E-fit, een nieuwe fitnessmethode. Via dit blogbericht wil ik jullie alvast wegwijs maken wat E-fit nu precies is, wat het doet en hoe het allemaal in zijn werk gaat.

Wat is E-fit nu precies?

E-fit of Elektro Fitness is een fitnessmethode die vooral bekend is geraakt in Amerika. Het is ideaal voor mensen die weinig tijd hebben om te sporten.

Waarom? In 20 minuten tijd krijg je een volledige EMS-lichaamstraining die 18x efficiënter is dan een klassieke fitnesssessie. Dus ben je een drukbezette mama of papa, heb je lange dagen op het werk, heb je momenteel weinig zin om te sporten,.. De beperkte tijd die je nodig hebt voor E-fit is alvast 1 van zijn grootste voordelen.

Wat is EMS?

EMS is een gevestigde ontwikkelde techniek die gebruikt van elektrische impulsen. Het staat voor "Electro Musculaire Stimulatie". Bij EMS wordt gebruikt gemaakt van elektrische stimulatie door middel van elektroden die elektrische signalen naar de spieren sturen. Eigenlijk bootst EMS het natuurlijk proces van het centrale zenuwstelsels na, dat normaal gezien de signalen stuurt. Alleen worden er nog meer spieren tegelijkertijd aangesproken, tot maar liefst 90% van de spieren (ipv natuurlijk 30%). Dit zorgt voor een veel intensievere training. En wat zeker niet onbelangrijk is: de gewrichten zullen minimaal belast worden dankzij de lage impact. Dat maakt het ook uiterst geschikt voor mensen die herstellen van een blessure, moeten revalideren of vaak gewrichtspijnen hebben na het sporten.

Hoe werkt het?

De E-fit wordt uitgevoerd met een speciale E-fit-outfit. Door middel van verschillende E-pads verspreid over vest, broek en armen krijg je gedurende 20 minuten EMS-impulsen doorgestuurd naar de spieren, vetcellen, bindweefsel en de huid.

Bij opstart van een E-fit-sessie zal er eerst een kort intakegesprek gebeuren. Aan de hand van dit intakegesprek wordt de beste methode bepaald. Er kan gekozen worden uit cardiosessies (met crosstrainer of fiets) of een E-fit onder begeleiding van onze personal trainer. Hierin krijg je een op maat gemaakt trainingsschema en word je begeleid in ideale kracht- of spiertraining. Deze keuze zal afhangen van jouw noden en/of behoeften en welk doel je voor ogen hebt. Het is eveneens mogelijk om beide te combineren. Zo kan je afwisselend cardio en kracht- of spiertraining uitvoeren en krijg je een gevarieerd E-fitschema.

Na het kiezen van de soort E-fit, kan er van start worden gegaan. Onder begeleiding van het W8control-team zal het EMS-impulsprogramma ingesteld worden. De impulsen zullen doorgestuurd worden op verschillende zones doorheen het lichaam:

  • Buik, taille, handles

  • Armen (biceps, triceps)

  • Dijen (hamstrings, quadriceps) binnenkant dijen

  • Rug (onderrug en brede rugspieren)

  • Billen

Iedere spiergroep wordt zo ingesteld dat de resultaten optimaal zullen bereikt worden en dit naargelang jouw persoonlijk doel. Wil je meer focus op billen, rug of buik,.. dan zullen deze zones ook meer EMS-impulsen krijgen of zal de intensiteit hoger of lager worden ingesteld.