top of page

Zoetstof aspartaam is niet kankerverwekkend.


Ook al sturen de hoogste Europese gezondheidsinstanties regelmatig geruststellende berichten de wereld in over de gebruiksveiligheid van aspartaam, toch leven er nog altijd heel wat vooroordelen over. Tijd dus om die uit de wereld te helpen...​

Aspartaam is niet kankerverwekkend!

In 2005 bleek uit een studie in Italië dat aspartaam het risico op sommige kankers bij knaagdieren kan verhogen. Die bevindingen trokken de aandacht van de Europese Autoriteit voorVoedselveiligheid (EFSA). Die voerde een grondige evaluatie uit van de Italiaanse studie en stelde daarbij grote tekortkomingen vast die systematisch tot foute interpretaties leiden.

Vervolgens kreeg de EFSA meer studies binnen die precies het tegendeel beweerden van het Ramazzini-instituut: er is geen enkel verband tussen aspartaam en kanker. Na een grondige studie van het dossier concludeerde de EFSA in 2006 dataspartaam geen genotoxisch en/of kankerverwekkend effect heeft op het organisme, evenmin als zijn derivaten in het lichaam.

De maximale dagdosis Aspartaam

De maximale dagdosis van aspartaam is bij gezonde volwassenen met normaal gewicht moeilijk te bereiken in één dag. Je zou al zo'n tien liter gashoudende dranken moeten nuttigen met aspartaam (240 mg/l). Het deskundigenpanel van de EFSA herinnert er trouwens aan dat het gemiddelde verbruik van aspartaam in Europa ongeveer 10 mg/kg/dag bedraagt, wat aanzienlijk minder is dan de toelaatbare dagdosis (40 mg/kg/dag).

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page