Voor de mensen die niet vegetarisch, veganistisch eten of een plantaardig dieet volgen, lijken de verschillen waarschijnlijk enorm klein. Dat vegetariërs en veganisten geen vlees eten, is voor iedereen ondertussen duidelijk. Maar wat is dan net het verschil?
Veganisten eten geen dierlijke producten, terwijl vegetariërs geen dieren

eten, maar wel producten die daarvan afkomstig zijn (zoals zuivel en eieren). Mensen kiezen meestal voor deze diëten vanwege gezondheidsproblemen, religieuze beperkingen of morele zorgen over het schaden van dieren.
Een veganist eet dus geen dieren, dierlijke producten of producten die op dieren getest zijn. Als veganist eet je dus geen vlees, vis, eieren en zuivelproducten en ook geen producten waar dit aanwezig in is.
Wat mag ik nog wel eten wanneer ik een plantaardig dieet volg?
Vele mensen die niet volledig plantaardig eten, weten niet wat vegetariërs en veganisten dan wel mogen en kunnen eten. Gelukkig kan je dan zelfs net zo gevarieerd eten, dan wanneer je dit niet doet.

Een gezond en gevarieerd plantaardig voedingspatroon bestaat onder andere uit:
- Fruit: alle soorten fruit. Bijvoorbeeld: appels, bananen, druiven, aardbeien, citrusvruchten, etc.
- Groenten: veel groenten, waaronder paprika, maïs, avocado’s, sla, spinazie, boerenkool, erwten, broccoli, etc.
- Knollen: knolgewassen zoals aardappelen, wortels, pastinaak, zoete aardappelen, bieten, etc.
- Granen: quinoa, havermout, bruine rijst, gierst, volkoren, gerst, maar ook brood etc.
- Peulvruchten: alle soorten bonen, linzen, kikkererwten, kidneybonen, spliterwten etc.
- Noten, zaden en pitten: zonnebloempitten, noten en pinda’s etc.
- Plantaardige vleesvervangers: tofu, tempeh, sommige vleesvervangers.
- Melkvervangers: havermelk, kokosmelk, sojamelk etc.
Waar let ik dan best op?
Wanneer je vegetarisch of veganistisch eet, is het belang

Comments