top of page

Diëten helpt beter om af te vallen dan lichamelijke inspanningen


Lichamelijke activiteit is cruciaal voor het menselijk lichaam, daar is iedereen het over eens. Wil je een goede gezondheid, dan is dat alvast een basisregel. Maar wil je afslanken en overtollige kilo's kwijt, kies dan liever voor een dieet. Bij lichamelijke inspanningen gebruikt je lichaam nauwelijks meer energie dan wanneer je luilekker tv kijkt op de zetel.

Die conclusie trekken wetenschappers die bij 300 testpersonen 7 dagen de lichaamsbeweging en de gebruikte energie hebben gemeten.

Het internationale onderzoeksteam, dat publiceerde in Current Biology, ging minutieus te werk. Om het energiegebruik nauwkeurig vast te leggen dronken de proefpersonen met stabiele isotopen 'gelabeld' water. Bij het gebruik van energie ademden zij de isotopen uit. Hoe minder isotopen de onderzoekers achteraf in een urinemonster terugvonden, hoe meer energie de proefpersonen hadden gebruikt. Daarnaast mat een draagbare versnellingsmeter hoeveel fysieke inspanning de proefpersonen dagelijks leverden.

Bij de 60 procent minst actieve proefpersonen nam het energiegebruik bij extra inspanning nog licht toe, tot maximaal 200 calorieën per dag (een halve portie pasta). Maar daarboven, bij de echte actievelingen, stagneerde het energiegebruik.

Dat je niet afvalt van sporten betekent overigens niet dat stilzitten goed voor je is. Minstens 30 minuten per dag flink actief zijn is cruciaal om lijf en leden in goede conditie te houden. Wil je afvallen, dan zul je toch naar andere methoden moeten zoeken. Er is maar één advies: een goed dieet volgen en de gewoonte aannemen achteraf om minder te eten dan voorheen.

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page